Fietsverlichting

Goede verlichting op de fiets is belangrijk.
Op de Morgenster wordt extra aandacht geschonken aan een goede verlichting. Hieronder staat interessante informatie van de Internetsite van Veilig Verkeer Nederland.
"De wet stelt bepaalde eisen aan de fiets. de zogenaamde fietseisen. Elke fiets moet voorzien zijn van reflectoren. Fietsverlichting is (helaas) niet verplicht. Maar zonder verlichting mogen kinderen niet in de schemering fietsen en ook niet overdag bij slecht zicht. Dit laatste wordt nogal eens vergeten. Ouders geven hun kind een fiets zonder verlichting omdat er toch niet 's avonds mee gefietst wordt. Dat het zicht overdag bij harde regen. mist of sneeuw opeens heel slecht kan worden. vergeten zij daarbij soms.

Reflectie
Elke fiets moet de volgende reflectoren bezitten:
  • witte of gele zijreflectie aan de wielen
  • een rode achterreflector
  • gele reflectoren aan de zijkanten van de trappers
Tegenwoordig zijn er koplampen te koop met ingebouwde reflectie. Zo'n witte voorreflector is niet verplicht. maar maakt de fiets wel extra veilig.

Verlichting
Wie 's avonds of overdag bij slecht zicht wil fietsen. heeft verlichting nodig. bestaande uit:
  • een witte koplamp
  • een rood achterlicht
Er zijn heel wat soorten verlichting te koop: op batterijen (de zogenaamde led-verlichting) of met een hoogrendementsdynamo. waardoor kinderen niet meer harder hoeven te trappen. Ook 'zelfdenkende' verlichting. die automatisch aangaat als het donker wordt en de fiets in beweging komt. behoort tot de mogelijkheden. Een fietsenhandelaar weet er alles van."
In een overleg tussen de gemeente Werkendam, VVN en de scholen (w.o. De Morgenster) is afgesproken dat de politie blijft controleren en indien nodig ook optreedt. Dit alles in het belang van de verkeersveiligheid, ook van onze "Morgensterretjes". En ter informatie:
Het kost € 35,00 als je voor en/of achter geen licht aan hebt. En heb je geen reflectie op achterkant, trappers of wielen, dan kan dat ook nog eens € 20,00 kosten. Voor veel minder geld kan er voor goede verlichting en goede reflectie worden gezorgd.
 
Ik hoop van harte dat alle groten en kleinen van De Morgenster veilig in het donker fietsen.

Tot ziens, namens de verkeerscommissie,
 

Seef